Top Ten Social Media Tactics To Watch Out For In 2023

10 najlepszych taktyk dla mediów społecznościowych w 2023 r

Nadchodzi nowy rok i być może zastanawiasz się, co uwzględnić w swojej strategii w mediach społecznościowych, a co wyeliminować. Jak każdy inny przedsiębiorca, marketer lub właściciel firmy, jest to zdecydowanie świetny początek!

Media społecznościowe są dziś w modzie, a trend wykorzystywania ich do marketingu, interakcji z klientami i promocji sprzedaży nie zamierza szybko się zatrzymać. Media społecznościowe to bezpośredni sposób na osiągnięcie wielu celów biznesowych. Pomagają firmom wypełnić lukę między nimi a klientami, pielęgnować silne relacje i zdobywać przewagę konkurencyjną.

Ponadto każda firma, która chce zwiększyć swoją publiczność, musi być obecna w mediach społecznościowych, które obecnie mają ponad 4,74 miliarda użytkowników na całym świecie. Ale w jaki sposób właściciel firmy lub przedsiębiorca może skorzystać z mediów społecznościowych?

Odkryj 10 najlepszych taktyk dotyczących mediów społecznościowych na rok 2023

Istnieje wiele taktyk mediów społecznościowych, które okazały się skuteczne we współczesnych czasach dla marketerów i właścicieli firm. Oto jednak główne taktyki, które może rozważyć każdy marketer lub menedżer mediów społecznościowych:

1. Marketing wideo

Chcesz zwiększyć świadomość swojej marki, konwersje i sprzedaż? Wykorzystaj siłę marketingu wideo. Marketing wideo okazał się doskonałym narzędziem marketingowym i co najmniej 86% firm zgadza się z tym stwierdzeniem. Żyjemy w świecie, w którym zachowania klientów stale ewoluują i w którym trudno jest je utrzymać ze względu na silną konkurencję.

Dlatego warto rozważyć content marketing wideo, aby dotrzeć do szerszego grona odbiorców, pielęgnować silne relacje i zwiększać swoją obecność w Internecie. Obecnie istnieje wiele platform mediów społecznościowych idealnych do marketingu wideo. Należą do nich YouTube, LinkedIn, Facebook i TikTok.

Możesz tworzyć filmy, aby edukować klientów o swoich produktach, inspirować ich do zainteresowania się Twoją marką lub zachęcać ich do tego. Dzięki wysokiej jakości treściom wideo możesz podwoić ROI swojej marki oraz zwiększyć ruch i obserwujących.

2. Opowiadanie społeczne

Czy istnieje lepszy sposób na opowiedzenie historii marki niż media społecznościowe? Obecnie produkty i usługi marketingowe są dość drogie. Niewiele marek może sobie pozwolić na reklamę w telewizji, czasopismach i radiu, a mimo to generować dobry zysk.

Opowiadanie historii jest sztuką i okazało się skuteczną techniką marketingową na skalę globalną. Ludzie interesują się markami, które mają historię do opowiedzenia. W szczególności chcą nawiązać kontakt z markami, z którymi mogą się utożsamić.

Opowiadanie historii w mediach społecznościowych może prowadzić do rozmów i konwersji. Może także zwiększyć lojalność klientów. Twórz więc posty oparte na historii, aby opowiedzieć historię swojej marki.

3. Zdobyta treść

Wykorzystanie zarobionych mediów do celów marketingowych zaskakująco zawładnęło sferą cyfrową w skali globalnej. Zarobione media ogólnie odnoszą się do dowolnej formy treści tworzonej przez konsumenta końcowego na temat produktu lub usługi. Te formy treści obejmują treści generowane przez użytkowników, recenzje, referencje i oceny.

Treść zwykle tworzona przez klientów przekonuje innych klientów, pozytywnie lub negatywnie. Kiedy klienci zamieszczają pozytywne recenzje na temat produktu, inni klienci również utwierdzają się w przekonaniu, że produkt jest wart wypróbowania.

Obecnie wielu klientów bardziej ufa treściom zdobytym niż posiadanym. Dlatego zachęcaj odbiorców do tworzenia treści generowanych przez użytkowników lub komentowania Twoich postów w mediach społecznościowych. Znacząco poprawi to zaangażowanie i interakcje z klientami.

4. Wyszukiwanie głosowe

Sztuczna inteligencja w marketingu w mediach społecznościowych oferuje wiele możliwości, w tym wyszukiwanie głosowe. Sztuczna inteligencja i inne technologie, takie jak VR (rzeczywistość wirtualna), upraszczają podróż kupującego online, a także zapewniają niesamowite doświadczenia.

Dzięki ogromnemu postępowi technologicznemu współcześni użytkownicy Internetu oczekują, że ich marki wdrożą określone strategie, które sprawią, że korzystanie z Internetu będzie płynne. Jednym z nich są narzędzia wyszukiwania głosowego.

Co najmniej 71% klientów w Stanach Zjednoczonych korzysta obecnie z wyszukiwania głosowego w Internecie i woli to niż pisanie. Dlatego oszczędź swoim odbiorcom trudu pisania, wdrażając wyszukiwanie głosowe w swojej witrynie lub na platformach społecznościowych.

A lire également  Jak przeprowadzić dobrą kampanię marketingową za pomocą SMS-ów

Wyszukiwanie głosowe zazwyczaj pomaga klientom znajdować produkty lub informacje albo bezproblemowo odpowiadać na pytania. Stanowi także alternatywę dla tradycyjnych metod badawczych. Zastanów się więc nad włączeniem narzędzi wyszukiwania głosowego do swojej strategii w mediach społecznościowych.

5. Analityka mediów społecznościowych

Wykorzystaj analitykę mediów społecznościowych, aby wzmocnić swoją strategię marketingową. Narzędzia analityczne mogą dostarczyć marketerowi informacji potrzebnych do przeprowadzenia udanej kampanii marketingu cyfrowego. Ponadto narzędzia analityczne pomagają raportować i śledzić skuteczność kampanii marketingowej.

Dane są niezbędne do prowadzenia firm, a dzięki analityce marketerzy mogą uzyskać autentyczne spostrzeżenia. Korzystanie z analiz pozwala marketerom lepiej zrozumieć swoich odbiorców i tworzyć treści, które rezonują z grupą docelową.

Skorzystaj z narzędzi do analizy mediów społecznościowych, takich jak Brandwatch, Google Analytics, Hootsuite Analytics i Channelview Insights, aby stworzyć podstawę dla swoich KPI. Pomoże Ci to również podejmować bardziej świadome decyzje.

6. Marketing influencerski

Kiedy marka współpracuje z renomowaną osobą w mediach społecznościowych, nazywa się to marketingiem wpływowym. Influencer marketing to rozwijająca się dziedzina i ponad 90% marketerów uważa influencer marketing za skuteczną technikę marketingową.

Influencerzy to osoby o dobrej reputacji i zazwyczaj posiadające dużą liczbę obserwujących. Partnerstwo z mikroinfluencerami może rzeczywiście pomóc marce osiągnąć dobry wskaźnik zaangażowania i zwiększyć interakcję z klientami, a także zwrot z inwestycji. Obecnie Instagram jest idealną platformą influencer marketingu dla każdej marki.

Dodatkowo możesz otagować osoby wpływowe lub te, które mają dużą liczbę obserwujących, aby zwiększyć świadomość marki.

7. Transmisja na żywo

Ponieważ marketing wideo jest dziś głównym trendem, możesz rozważyć pójście o krok dalej i transmisję wideo na żywo. Filmy na żywo zwiększają zaangażowanie i są jedną z najlepszych strategii przyciągnięcia dużej publiczności.

Wideo na żywo zmusza użytkowników mediów społecznościowych do zaprzestania tego, co robią i sprawdzenia, czym jest wideo na żywo. Zwykle są intrygujące i mogą pomóc użytkownikom mediów społecznościowych być na bieżąco.

Facebook twierdzi, że filmy na żywo angażują sześciokrotnie więcej niż inne filmy. Dlatego, jeśli to możliwe, staraj się transmitować na żywo, aby nawiązać natychmiastowy kontakt z odbiorcami.

(Zobacz powiązany artykuł: Wskazówki marketingowe dotyczące transmisji na żywo w mediach społecznościowych)

8. Krótka treść

Niektórzy marketerzy w dużym stopniu polegają na długich treściach, inni zaś na krótkich. Tak czy inaczej, zarówno długie, jak i krótkie treści mają swoje miejsce w marketingu cyfrowym. Jest czas, kiedy krótka treść może być bardziej użyteczna niż długa. Obejmuje to reklamy w mediach społecznościowych, kampanie PPC i inne komunikaty.

Jeśli naprawdę chcesz zoptymalizować swoje strategie marketingowe w mediach społecznościowych, rozważ krótkie treści. Niezależnie od tego, czy są to Reels, Stories czy Zdjęcia, wszystkie te krótkie formy treści zapewniają wyższy poziom zaangażowania w mediach społecznościowych.

Jeśli jednak chcesz, aby Twoi odbiorcy przeglądali bloga, utwórz krótki post z linkiem, który skieruje odbiorców do żądanej treści.

9. Lejek content marketingu

Lejek content marketingu to plan działania, który pozwala marketerom strategicznie angażować klientów na każdym etapie ich podróży. Ścieżka treści zazwyczaj składa się z trzech etapów: świadomości, konwersji i utrzymania.

Tworzenie treści w oparciu o lejek pozwala marketerom skutecznie dostosowywać treści tak, aby były bardziej atrakcyjne dla docelowej grupy odbiorców. Marketerzy potrafią wizualizować klientów i tworzyć treści, które z nimi rezonują. Jeśli chcesz przeprowadzić zoptymalizowaną kampanię marketingową w mediach społecznościowych, rozważ lejek content marketingu.

10. Korzystaj z wielu platform

Obecnie dostępnych jest wiele platform sieci społecznościowych i najlepszym sposobem na maksymalne wykorzystanie ich jest wybranie kilku, które najbardziej Ci odpowiadają. Zamiast prowadzić tylko jedną platformę społecznościową, spróbuj zainwestować w co najmniej trzy odnoszące sukcesy platformy i nadać priorytet tym najlepszym.

Na przykład Instagram jest niezaprzeczalnie niezawodną platformą mediów społecznościowych dla wielu firm, ale LinkedIn okazuje się również popularną opcją dla organizacji.

W zależności od potrzeb możesz rozważyć trzy platformy społecznościowe, z których często korzystają Twoi odbiorcy. Następnie twórz treści spełniające ich oczekiwania.

Wynik

Istnieje wiele taktyk mediów społecznościowych, które możesz rozważyć, aby skutecznie nawiązać kontakt z odbiorcami. Niezależnie od tego, czy wspomniano tutaj o tej taktyce, czy nie, możesz ją rozważyć, o ile zapewnia ona osiągnięcie inteligentnych celów dla Twojej firmy. Wybieraj jednak platformy społecznościowe, które najlepiej służą interesom Twojego biznesu.