Comment réduire vos couts de production

Jak obniżyć koszty produkcji?

Obniżenie kosztów produkcji to pytanie, które dręczy wielu menedżerów firm i podwykonawców. W obliczu tej zagadki nie można być wyjątkiem od reguły. Jednakże pomimo braku obaw w tej dziedzinie możliwe jest pozostawienie miejsca na postęp. Organizacja pracy, kalibracja narzędzi, automatyzacja, szkolenia, zakupy itp. Producenci zmuszeni są do poświęcenia wszelkich starań, jeśli chcą obniżyć koszty produkcji i poprawić swoją konkurencyjność.

Sprawdź swój sprzęt kalibracyjny

kalibrowanie
Weryfikację kalibracji można przeprowadzić za pomocą MES. Jeśli chodzi o gromadzenie danych, można w tym celu zastosować określone mierniki. Aby móc skutecznie je kalibrować, należy wziąć pod uwagę faktyczne wykorzystanie narzędzi. Nie ma zatem potrzeby stosowania klasycznego schematu kalibracji z datą ważności. Jego główną wadą jest pominięcie funkcji kalibracji. Z drugiej strony, druga alternatywa pozwala każdemu stanowisku pracy zdefiniować i zapamiętać częstotliwości kalibracji w systemie.

A co z metodami organizacji pracy?

Jakie podejście należy przyjąć, aby osiągnąć redukcję kosztów produkcji? To główne pytanie zadawane przez wielu podwykonawców. Metoda, którą należy zastosować, konieczność wezwania konsultanta, a nawet możliwe rozwiązania, gdy wydaje Ci się, że wypróbowałeś już wszystko, to problemy, z którymi musi się zmierzyć wielu przedsiębiorców. Ogólnie rzecz biorąc, stoją one przed kilkoma wyzwaniami. Ograniczenia konkurencyjności, wymagania klientów i wysoce konkurencyjne otoczenie, takie jak tanie produkty, to tylko niektóre z nich.

Trudno samodzielnie przeprowadzić rewolucję na taką skalę, gdy stoi się na czele MŚP z kulturą Tech. Roland Borghèse jest konsultantem ds. organizacji przemysłowej w Cetim w Saint-Étienne. Według niego „jednym z największych problemów francuskich podwykonawców jest często robienie wszystkiego po trochu. Na przykład mieszanie dużych serii po obniżonych cenach i produktów technologicznych w małych seriach przy użyciu tych samych środków produkcji. Ponieważ powstała organizacja jest kompromisem, a ogólna wydajność jest z konieczności przeciętna. » Podczas warsztatu – kontynuuje ekspert – „redukcja kosztów jest w coraz większym stopniu uwarunkowana strategią przemysłową”.

A lire également  Zmiany ceny akcji Reddit w IPO: Reakcje w czasie rzeczywistym z Internetu na RDDT.

Nie ulega jednak wątpliwości, że aby osiągnąć redukcję kosztów, podwykonawcy stawiają przede wszystkim na doskonalenie procedur. Spośród firm wybranych w ramach ankiety na ten temat 80% wymienia zarządzanie procesowe jako kluczową dźwignię konkurencyjności. Z kolei 43% ankietowanych firm uznaje poprawę organizacji przemysłu za kryterium mogące mieć wpływ na redukcję kosztów. Marc Sagorin jest sekretarzem generalnym firmy Sifcor, francuskiego lidera w dziedzinie kucia. „Innowacje w zakresie produktów/procesów, zapewnia, pozostają główną dźwignią redukcji kosztów”

Rozważ odnowienie swojego sprzętu, aby być na bieżąco

Wielu menedżerów zdecydowało się polegać na postępie technologicznym, aby zmniejszyć koszty produkcji w swojej firmie. Famer to małe i średnie przedsiębiorstwo z siedzibą w Givors, zatrudniające 250 pracowników. Jej obroty szacuje się na 50 milionów euro, a poziom inwestycji w odnowienie sprzętu znacznie przekracza średnią dla MŚP. Ten typ zarządzania pozwala firmie pozostać na bieżąco z najnowocześniejszymi technologiami. Wypowiedzi Jean-Philippe Termoza, dyrektora generalnego tej struktury, nie pozostawiają wątpliwości. „Aby zachować konkurencyjność we Francji”, wyjaśnia, „koszty stałe muszą być najniższe”. Obroty eksportowe, szacowane na 70% całkowitego obrotu firmy, są konkretnym dowodem jej sukcesu. Wytwarzane w ten sposób produkty przeznaczone są dla dużych, światowych firm działających w tak różnorodnych branżach jak przemysł samochodowy, producenci silników przemysłowych czy branża skrzyń biegów.

Niektórzy uważają doskonalenie procesów i lepsze zarządzanie zasobami za podstawę redukcji kosztów w biznesie. Dyrektor generalny Ateliers des Janves, Jean-Michel Lesire przedstawia perspektywy swojej firmy na rok 2022. Według niego, jeśli ceny części wynoszą obecnie 20%, celem jest spadek poniżej 15%. „To jest główne stanowisko, na którym możemy działać” – podkreśla. Aby to osiągnąć, firma zdecydowała się na robotyzację swoich linii produkcyjnych montowanych na młotkach. Warto wiedzieć, że produkcja korbowodów stosowanych w samochodach stanowi 60% ich działalności. Dzięki robotyzacji liczba pracowników na niektórych stanowiskach wzrosła z 5 do 1. Kolejną zaletą jest to, że kalibracja części na gorąco na koniec cyklu jest teraz dostępna online.