peopledoc

PeopleDoc: francuski lider rozwiązań Cloud HR

PeopleDoc to francuska firma z siedzibą w Paryżu, specjalizująca się w rozwiązaniach do zarządzania zasobami ludzkimi. Usługi w chmurze obejmują wszystkie aspekty administracji personelem. Od rekrutacji po emeryturę, w tym zarządzanie karierą i ewentualne usunięcie z giełdy, platforma oferuje szeroki zakres usług. Oto najważniejsza rzecz, o której należy pamiętać na temat tej firmy.

Różne usługi PeopleDoc Cloud

PeopleDoc, spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w 10. dzielnicy Paryża, została założona w 2007 roku. W ciągu około piętnastu lat istnienia oprogramowanie jako wydawca usług w chmurze skupiało się głównie na platformie zarządzania personelem online. Nazywa się MyPeopleDoc i oferuje firmom różne narzędzia do zarządzania zasobami ludzkimi. Ta ostatnia obejmuje kilka indywidualnych przestrzeni. Każdy pracownik firmy subskrybującej ma prawdziwy sejf, w którym przechowywane są dotyczące go dokumenty.

MyPeopleDoc.fr wdraża interaktywne narzędzie, za pomocą którego pracodawcy i pracownicy mogą łatwo się komunikować. Przesyłanie odcinków wypłat, wniosków o pozwolenie i składanie dokumentów potwierdzających odbywa się łatwiej w tej wspólnej przestrzeni roboczej. Narzędzia „Case Management” i „Knowledge Portal” umożliwiają nawet zarządzanie wewnętrznymi umiejętnościami. Menedżer będzie wiedział, który pracownik potrzebuje szkolenia lub awansu. Bardziej złożone prośby pracownika są rozpatrywane szybciej.

Automatyzacja powtarzalnych zadań przynosi korzyści firmom każdej wielkości subskrybującym MyPeopleDoc. Podobnie jak deklaracje podatkowe, edycja pasków wypłaty czy opłacanie składek na ubezpieczenie społeczne, także misje można zaplanować. Funkcjonalność „HR Process Automation” uwzględnia nawet bardziej wyrafinowane żądania, takie jak awanse czy rotacja menedżerów. Lepsze zarządzanie, rekrutacja i okresy próbne poprawiają doświadczenie nowego pracownika. Pracodawca zyskuje także na produktywności.

Narzędzia do zarządzania, które robią różnicę

Zwany „Advanced Analytics”, narzędzie analityczne PeopleDoc oferuje najbardziej wszechstronny pulpit nawigacyjny. Dyrektorzy ds. zasobów ludzkich w dużych firmach przy podejmowaniu decyzji korzystają ze wskaźników numerycznych. Dane wyodrębnione z dokumentów, takich jak karty czasu pracy i liczba nadgodzin, są równie wiarygodne, co dokładne. Wskaźniki wydajności pomagają w wyznaczaniu przyszłych strategii dotyczących siły roboczej.

Statystyki HR pochodzą głównie z „Zarządzanie aktami pracowniczymi. Narzędzie to służy głównie do zapisywania i zarządzania wszystkimi dokumentami dotyczącymi pracowników. Taka centralizacja pomaga dużym firmom z rozległą siecią ujednolicić zarządzanie całym personelem. Pracownicy mogą przesyłać dokumenty uzupełniające i różne inne dokumenty w formacie cyfrowym w tym miejscu, jeśli uzyskają autoryzację. Dla pracownika założenie konta mobilnego MyPeopleDoc jest bezpłatne, wymaga jednak akceptacji przełożonego.

Kolejna usługa, cyfrowy sejf, to bardzo bezpieczny obszar kopii zapasowych. Dostęp do tej szafki ma zarówno pracodawca, jak i pracownik. Przetwarzanie w chmurze zapobiega kradzieży dokumentów i uszkodzeniom papieru. MyPeopleDoc jest zaangażowany w przechowywanie dokumentów administracyjnych przez dziesięciolecia. Umowa o pracę, list awansowy, sankcje i inne indywidualne historie są przez pół wieku trzymane z dala od wścibskich oczu, ale przede wszystkim z dala od piratów.

Historia francuskiej firmy, która bardzo dobrze eksportuje

Siedziba PeopleDoc znajduje się w stolicy Francji i zatrudnia 265 pracowników. To powiedziawszy, firma ma również biura w Stanach Zjednoczonych i Wielkiej Brytanii. Do ogromnej sieci należą niemieckie i holenderskie spółki zależne. Know-how wydawcy oprogramowania jest nawet eksportowany do Kanady i Finlandii. Firma posiada w swoim portfolio około 1000 konstrukcji różnej wielkości. Z dumą wymienia Avis Budget Group, Nestle, Motorolę, Club Med, GoDaddy, HSBC, Yves Rocher i Starbucks wśród swoich klientów BtoC.

A lire également  Wynajem sali konferencyjnej: co musisz wiedzieć?

Podobnie jak wiele innych firm odnoszących sukcesy w branży IT, historia PeopleDoc zaczyna się, gdy jego założyciele byli jeszcze studentami. Clément Buyse i Jonathan Benhamou uczęszczali do HEC Business School w Paryżu, kiedy uruchomili Novapost. Ta aplikacja zarządza plikami cyfrowymi. Dwa lata później współzałożyciele postanowili skupić się na zarządzaniu zasobami ludzkimi. Duet postawił sobie za misję wdrożenie oprogramowania jako usługi (oprogramowania w 100% online), dzięki któremu zarządzanie personelem stanie się ciekawsze.

W 2012 roku MyPeopleDoc skorzystał ze środków Alven Capitale i Kernel Patners. 1,5 mln euro pozwoliło na rozwój działalności platformy. W 2014 roku firmie udało się rozszerzyć działalność na międzynarodową klientelę. Inny inwestor o nazwie Accel wniósł 17,5 miliona dolarów i stał się większościowym udziałowcem francuskiej międzynarodowej korporacji. We wrześniu 2015 roku kolejna zbiórka pozwoliła mu zebrać 28 milionów dolarów. Eurazeo posiada wówczas największą część swojego kapitału wraz z innymi podmiotami finansującymi.

Era Ultimate Software, nadejście amerykańskiej technologii

Wyniki PeopleDoc były na tyle zachęcające, że w 2018 roku firmę kupił Ultimate Software. Ta amerykańska firma specjalizuje się również w oprogramowaniu do zarządzania zasobami ludzkimi. Notowana na nowojorskiej giełdzie papierów wartościowych (NASDAQ) firma ta stała się właścicielem firmy za „błahostkę” 300 milionów dolarów. Tak czy inaczej, to przejęcie pozwoliło spółce-matce wnieść świeżość do swoich rozwiązań HR. Rzeczywiście, Ultimate Software istnieje od 1990 roku i stało się znane dzięki UltiPro SaaS.

Istnieje wiele komplementarności pomiędzy UltiPro i MyPeopleDoc. Razem zarządzają harmonogramem i płacami, ale także mierzą indywidualną wydajność każdego pracownika. We wszystkich przypadkach amerykańscy właściciele postrzegają zakup francuskiego oprogramowania jako sposób na podbój rynku europejskiego.

Amerykański kapitał umożliwił MyPeopleDoc zaspokojenie potrzeb przedsiębiorstw za Atlantykiem. Jego usługi różnią się nieco od usług UltiPro, dla których nowe pomysły przychodzą we właściwym czasie. Francuska platforma czterokrotnie zwiększyła liczbę użytkowników. Indywidualne przestrzenie dedykowane pracownikom zwiększają się z 1 do 4 milionów kont. Utipro ma 10 razy więcej zarejestrowanych pracowników. Firma zarządza także międzynarodowym portfelem obejmującym 4100 spółek.

MyPeopleDoc.fr to europejski lider rozwiązań Cloud HR

Początek roku szkolnego 2020 to nowy punkt zwrotny w historii PeopleDoc. Spółka-matka Ultimate Software łączy się z Kronosem i staje się UKG. Grupa ta, kierowana przez Amerykanina Arona Aina, postawiła sobie wizję bycia światowym liderem na rynku internetowych narzędzi do zarządzania personelem. Wszystkie trzy komponenty pracowały oddzielnie nad rozwiązaniami HR. Łącząc siły, z pewnością będą o krok przed konkurencją. Rzeczywiście, system informacji o zasobach ludzkich HRIS i sektor zarządzania personelem przyciągają wielu wydawców oprogramowania.

PeopleDoc jest europejskim przedstawicielem grupy UKG. Łączy także technologie Kronos. Umożliwiło to dalsze rozszerzenie usług. Francuska platforma może teraz zarządzać karierą zawodową od A do Z. W każdym razie trzy podmioty połączone w rozwiązanie „pod klucz” mają wspólną wartość. Każdy z ich założycieli wierzy, że w sercu każdego sukcesu przedsiębiorczości stoją ludzie. Mając łącznie 12 000 subskrybentów, narzędzia UKG zmieniają wizję HRM i dostarczają konkretnych wyników w zakresie obrotów czy zadowolenia klientów.

Wreszcie zarządzanie personelem to wyzwanie, przed którym staje każdy przedsiębiorca. Im bardziej oczekuje się ewolucji jego struktury, tym będzie to trudniejsze. Posiadanie dobrych narzędzi HR to początek. W przyszłości konieczne będzie poleganie na cechach ludzkich, takich jak empatia czy przywództwo. Od 2020 r. prawdziwym wyzwaniem stojącym przed przedsiębiorcami będzie radzenie sobie z telepracą i zmiennością najlepszych talentów.