Starbucks ferme son programme de récompenses NFT

Starbucks kończy swoją inicjatywę dotyczącą nagród NFT

W wyniku nieoczekiwanego obrotu wydarzeń, który ujawnił wahania cyfrowego świata, główna sieć kawiarniana Starbucks ogłosiła rychły koniec prób wkroczenia do świata NFT za pośrednictwem swojego programu o nazwie Starbucks Odyssey. Uruchomiona pod koniec 2022 r. Starbucks Odyssey okazała się obiecującą platformą z nagrodami opartą na NFT, wzbudzając emocje w społeczności Web3. Jednak inicjatywa ta, znajdująca się jeszcze w fazie zamkniętej bety i dostępna wyłącznie za zaproszeniem, nigdy nie ujrzy światła dziennego w ostatecznej formie.

Decyzja o zaprzestaniu działalności Starbucks Odyssey zaskoczyła i rozczarowała wielu fanów. Początkowo ten ambitny projekt miał uczcić wejście Starbucks do sektora NFT, entuzjastycznie ogłoszone przez Howarda Schultza, dyrektora generalnego Starbucks, w kontekście, w którym firma badała innowacyjne sposoby udaremniania inicjatyw związkowych. Schultz mówił nawet o NFT jako obiecującej przyszłości dla pracowników Starbucks, mając nadzieję, że pobudzi ich wyobraźnię i zapewni im przyszłość bez związków zawodowych.

Ta próba wykorzystania fali NFT miała miejsce w czasie, gdy kryptowaluty przeżywały interesującą dynamikę, chociaż miało to miejsce zanim sektor doznał poważnego krachu w 2022 r. Te ostatnie wzloty i upadki gospodarcze niewątpliwie przyczyniły się do pewnego ogólnego braku zaufania do walut cyfrowych i tokeny niezamienne, szczególnie po zauważalnym spadku rynku i skandalu finansowym wokół FTX.

Zamknięcie Starbucks Odyssey zostało oficjalnie ogłoszone w często zadawanych pytaniach witryny, podając datę zakończenia programu jako 31 marca. Użytkownicy mieli czas do 25 marca na ukończenie pozostałych „podróży”, czyli interaktywnych działań oferujących szansę na zdobycie NFT i punktów lojalnościowych. Jednocześnie 19 marca zakończy się towarzyskość i wymiana społeczności wokół programu, w szczególności za pośrednictwem kanału Discord.

**Rezonans Starbucks Odyssey** poza tym, że istniał dyskretnie, był bardziej naznaczony nagłym anulowaniem niż rzeczywistym wpływem na przestrzeń NFT. To nagłe zamknięcie doprowadziło nawet do zwolnienia pracowników związanych z projektem, w tym Steve’a Kaczyńskiego, menadżera społeczności Starbucks Odyssey. Kaczyński wyraził już wcześniej swoje pozytywne oczekiwania co do ewolucji NFT marki Starbucks, co odzwierciedla nadzieje i zaangażowanie stojące za tym programem.

A lire également  Trend kryptowalutowy: Inwazja kontrowersyjnych memecoinów na blockchain Solana

Pomimo tego epilogu Starbucks potwierdził, że NFT nabyte za pośrednictwem Odyssey nadal można posiadać, handlować nimi lub sprzedawać na rynku Nifty Gateway NFT. Decyzja ta zamyka rozdział w krótkiej przygodzie Starbucks w świecie NFT, podkreślając wyzwania i niepewność związaną z integracją technologii blockchain ze strategiami lojalności i zaangażowania klientów głównych marek.