Wszystko, co musisz wiedzieć o cyfrowych produktach oszczędnościowych

książeczka oszczędnościowa

Banki internetowe i ich zalety

Bank internetowy to organizacja finansowa działająca całkowicie zdalnie. Dostęp do jej usług odbywa się za pośrednictwem interaktywnych interfejsów, takich jak przeglądarki internetowe, telefon i bankomaty. W porównaniu z tradycyjną agencją oferuje znaczne korzyści, takie jak niższe koszty czy większa dostępność.

Wyraźne obniżenie opłat bankowych

Dzięki brakowi oddziałów fizycznych banki internetowe mają możliwość oferowania ultrakonkurencyjnych lub wręcz nieistniejących opłat bankowych. Redukcję tę można również wytłumaczyć brakiem wydatków na większość bieżących operacji oraz zmniejszeniem ograniczeń administracyjnych.

Atrakcyjnsze oferty rozwiązań oszczędnościowych

Brak stałych wydatków, takich jak czynsz, koszty utrzymania lokalu, wydatki związane z transportem itp., pozwala bankom internetowym oferować klientom droższe oferty. Może to skutkować, jak wspomniano wcześniej, obniżką opłat od bieżących transakcji lub wzrostem stóp procentowych na korzyść oszczędzającego.

Monitorowanie Twojego konta w czasie rzeczywistym w dowolnym momencie

W przeciwieństwie do tradycyjnych banków, banki internetowe dają Ci możliwość zarządzania swoim kontem z dowolnego miejsca, w dowolnym czasie i przy pełnej autonomii. W tym celu udostępniają różne platformy i aplikacje mobilne dostępne z poziomu komputera lub smartfona, pod warunkiem posiadania połączenia z Internetem.

Najważniejsze rzeczy, o których należy pamiętać w przypadku cyfrowych rozwiązań oszczędnościowych

Aby bezpiecznie i bez konieczności podróżowania pomnażać swoje pieniądze, zazwyczaj masz do wyboru dwa rodzaje rozwiązań oszczędnościowych.

Konto oszczędnościowe

Konto oszczędnościowe to sposób na bezpieczne lokowanie oszczędności, bez konieczności ich całkowitego unieruchomienia. Otwarty dla zdolnych osób, zamieszkałych dla celów podatkowych we Francji, pozwala zaoszczędzić różne kwoty od 10 do 10 000 000 euro. Jeśli chodzi o odsetki, są one naliczane co dwa tygodnie i pobierane na koniec każdego roku.

A lire également  Gdzie inwestować swoje oszczędności?

Konto terminowe

Konto Terminowe, czyli CAT, to inwestycja polegająca na blokowaniu zdeponowanych środków na z góry określony czas w zamian za wyższe oprocentowanie. Oprócz ograniczeń dotyczących czasu trwania oszczędzający musi również przestrzegać pewnych warunków, takich jak wartość minimalna i górny pułap kwoty, która ma zostać zainwestowana. Każdy z tych szczegółów musi zostać uzgodniony pomiędzy instytucją finansową a klientem, a przed otwarciem rachunku musi zostać podpisana umowa przez obie strony.